Sluit Logo DX Solutions

Hoe Data Storytelling Uw Bedrijfsstrategie Verandert

7 november 2023 - Simon Keirsschieter
Verhoog uw concurrentievoordeel door betrouwbare data te transformeren in overtuigende verhalen voor strategische besluitvorming. Ontdek nu de sleutels tot succesvolle Business Intelligence.

Onthulling van de Waarheid met behulp van gegevens

 

In onze data-driven wereld, is het genereren van gegevens één zaak. Het vermogen een overtuigend verhaal te vertellen door het destilleren van gegevens daarentegen is van een heel andere grootorde. Het is van cruciaal belang om context te creëren, concurrentieel voordeel te behalen en te behouden. Helaas wordt nog niet ten volle gebruikgemaakt van het potentieel van die data.


De essentie van Business Intelligence (BI) omvat twee fundamentele luiken: over kwalitatieve data beschikken en een eersteklas dataverhaal kunnen vertellen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op deze kerncomponenten.

 

Kennis is macht!

 

Het eerste luik draait volledig rond het verwerven van kwalitatieve data. Data Governance, het zogenaamde “mensen verhinderen om stomme dingen te doen met data”, is het kernwoord in het BI-narratief. Cfr vorige blogpost "Kwalitatieve data: een werk van vele handen en slimme doelstellingen", vormt het hebben van betrouwbare en consistente gegevens de ruggengraat van succesvolle BI.

 

“Knowledge itself is power” ~(Sir Francis Bacon, 1597)

 

Kwalitatieve data worden gekenmerkt door nauwkeurigheid, volledigheid, relevantie, consistentie, juistheid en semantiek; Een uitgebreide reeks aan factoren om rekeningen mee te houden dus uw data de baas kunnen staat u toe op die kennis te kapitaliseren. Tevens kan u volgens Gartner ook een algemeen productiviteitsverlies tot zelfs 20% ontlopen.

 

Laten we dit illustreren met een praktijkvoorbeeld: een van onze klanten benaderde ons om Data Governance te implementeren. Binnen dit kader onderzochten we specifiek datavalidatie, zoals het gezegde luidt: 'garbage in = garbage out'. Door dit probleem aan te pakken, slaagden we erin een nettobesparing te realiseren in opportuniteitskosten van ongeveer 2% van hun totale omzet. Daarnaast hebben we andere inconsistenties ontdekt en opgelost, waardoor onnodige kosten werden voorkomen.

 

Er was eens…

 

Het tweede luik omvat het zorgvuldig omzetten van die kwalitatieve data naar een boeiend verhaal en effectieve besluitvorming. Simpelweg een tabel voorschotelen aan de Raad van Bestuur zet de deur open naar vrije interpretatie. Dit omdat uw toehoorders doorheen uw uitleg vooral die tabel zullen proberen te begrijpen, wat de boodschap die u hierbij probeert te brengen hindert. Doch, ons brein kan eigenlijk aanzienlijk beter overweg met het verwerken via visualisaties, en dankzij deze visualisaties gelijktijdig gigantische hoeveelheden aan data absorberen en interpreteren. Zo kunnen miljoenen rijen data in één oogopslag verwerkt worden doormiddel van een grafiek, spreidingsdiagram, kaarten,…

 

Vergelijk het met vroeger, waar autorijden vooral gebeurde op gevoel en via kaart. Met Data-Visualisatie creëert u een accurate GPS in de directiezaal en de boardroom.

 

In het geval u nog steeds zou werken met Excel-bestanden om uw project- of budgetopvolgingen te doen, nodigen we u uit eens na te tellen hoeveel tijd er overbodig besteed wordt aan het herhaaldelijk opstellen van deze werkdocumenten.  Met een BI-tool die dit hele proces automatiseert, heeft u maar het project te selecteren en de resultaten komen tevoorschijn.

 

Handen uit de mouwen: wat is het plan?

 

In de wereld van Business Intelligence zijn er tal van tools beschikbaar om kwalitatieve gegevens te monitoren en te verfijnen, evenals om deze gegevens te visualiseren. De eerste cruciale stap is het identificeren van de tool (Power BI, Tableau, QlikView, Kibana en meer) die het beste bij uw organisatie past. Dit vereist een diepgaande verkenning van al uw organisatorische behoeften en wensen, wat resulteert in een lijst met vragen die u beantwoord wilt hebben.

 

Vervolgens is het van essentieel belang om te begrijpen waar en hoe uw gegevens worden opgeslagen, evenals hoe ze kunnen worden geïntegreerd met de gekozen tool. Dit proces omvat het 'schoonmaken' en voorbereiden van de gegevens, zodat ze in de laatste fase, namelijk de visualisatie, effectief kunnen worden gebruikt.

 

Neem actie!

 

Bent u klaar om de kracht van data te benutten en meeslepende verhalen te vertellen? Ons ervaren team staat klaar om u te begeleiden in de wereld van Business Intelligence, met behulp van toonaangevende tools zoals Power BI, Tableau, QlikView, Kibana en meer. Laten we samen aan de slag gaan!

 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend consult.


Gerelateerde artikelen

Kwalitatieve data: een werk van vele handen en slimme doelstellingen

Stijn Despiegelaere
Data is het nieuwe olie, toch als die data ook kwalitatief is en verrijkt wordt. Dat is kort samengevat de conclusie die na onze vorige...