Sluit Logo DX Solutions

Ontdek de Kracht van ChatGPT en Bard: Kies de Juiste AI voor Uw Doeleinden

26 oktober 2023 - Arthur Deblaere
Wanneer men het heeft over AI en chatbots, denkt men vaak direct aan ChatGPT.

Toch is ChatGPT niet meer de enige speler op de markt. Nieuwe partijen zoals WolfRam en Phind beginnen terrein te winnen. De meest opvallende nieuwkomer is Google Bard, een resultaat van snelle ontwikkelingen binnen Google. Uit de jaarlijkse StackOverflow-enquête blijkt dat bijna 12.000 ontwikkelaars overwegen over te stappen van ChatGPT naar Bard, terwijl slechts 5.000 de omgekeerde overstap overwegen. 

 

ChatGPT is gebaseerd op het Large Language Model (LLM) GPT, terwijl Google Bard gebaseerd is op PaLM2. Beide systemen zijn getraind op enorme hoeveelheden tekst om accurate antwoorden te genereren. Het onderscheidende kenmerk van Bard is de recentelijkheid van zijn trainingsdata, terwijl ChatGPT's training stopte in januari 2022 (GPT-4). Echter, ChatGPT heeft het voordeel van consistentere data en biedt een plug-in waarmee in real-time het web geraadpleegd kan worden. Hoewel Bard nog duidelijk in een experimentele fase zit, heeft ChatGPT al bewezen implementaties en plug-ins die extra functionaliteiten bieden, zoals het genereren van presentaties (SmartSlides) en het analyseren van data (Noteable). 

  

Een vergelijkende studie bij DX-Solutions heeft de volgende inzichten opgeleverd over de systemen: 

  

Voordelen ChatGPT: 

 • Uitgebreide documentatie en handleiding. 
 • Specifiek gerichte plug-ins. 
 • Creatiever in tekstuele en visuele content (bijv. Dall-E). 

 

Nadelen ChatGPT: 

 • GPT-4 is niet gratis (kost $20/maand) en GPT-3.5 lijkt daardoor verouderd. 
 • Sommige plug-ins hanteren een Freemium-model. 

 

Voordelen Google Bard: 

 • Toegang tot real-time data. 
 • Geheel gratis te gebruiken. 
 • Biedt out-of-the-box functionaliteiten. 
 • Verbeterde gebruikerservaring, met deel- en spraakfunctionaliteiten. 

 

Nadelen Google Bard: 

 • Biedt geen plug-ins. 
 • Real-time data kan soms tot fouten leiden. 
 • Geraadpleegde bronnen kunnen onbetrouwbaar zijn. 

 

Google Bard functioneert uitstekend als researcher en kan gezien worden als een geavanceerdere versie van Google Search. Dankzij de real-time data zijn kennis en informatie snel toegankelijk, inclusief visuele content. ChatGPT is daarentegen beter geschikt voor schriftelijke taken, zoals het samenvatten en herformuleren van teksten. Dankzij een uitgebreide bibliotheek met plug-ins is ChatGPT tevens een betere keuze voor meer specifieke taken. Idealiter heeft u zowel Bard als ChatGPT binnen handbereik: Bard voor het verzamelen van informatie en ChatGPT voor het verwerken ervan in voorbereiding op uw volgende vergadering. 

  

Ter afsluiting: in een leuke test bij DX-Solutions hebben we beide systemen een recept voor 'American cookies' laten genereren. ChatGPT kwam als winnaar uit de bus na een spannende strijd. Een ludieke manier om ook minder technisch onderlegde collega's of AI-sceptici te betrekken bij deze fascinerende technologie. 


Gerelateerde artikelen

Artificiële intelligentie: is het belangrijk voor mijn bedrijf?

Xavier Dekeyster
De tien grootste bedrijven ter wereld hebben het opzetten van een AI-project als prioriteit aangestipt. Moeten wij allemaal volgen?

AI & logistiek – match made in heaven?

Xavier Dekeyster
AI toekomstmuziek? Already happening in de wereld van transport en logistiek.

AI-project voor Transgroom wordt opgepikt door VLAIO: “AI zal voor stijging van onze omzet zorgen.”

Xavier Dekeyster
We hebben ons AI-project voor Transgroom toegelicht voor VLAIO. Deze organisatie steunt bedrijven die digitaal willen transformeren door...