Sluit Logo DX Solutions

Build.

Middleware

Voorbij is de tijd dat een bedrijf met één softwarepakket alles deed. Nu kiest u voor elke toepassing een “best of breed” applicatie. Om goed te werken dienen die applicaties natuurlijk data uit te wisselen. Om dat proces te vereenvoudigen kunt u middleware gebruiken.

Zoals de naam al impliceert is het een concept waarbij ‘iets’ in het midden van uw IT-landschap verantwoordelijk is voor de doorstroming van data tussen applicaties, ook wel applicatie integratie genoemd. Onder het woord middleware zijn echter verschillende oplossingen te situeren. 

 

ESB  

De traditionele middleware oplossing die on premise draait bij de klant. Het is de meest aanpasbare en flexibele oplossing, maar net daarom ook de duurste. Het grote voordeel is de lage recurrente kosten (als voor open source zoals een Apache Camel gekozen wordt) en de mogelijkheid om aan elke specifieke business need te voldoen.  

 

SaaS 

Bedrijven die de cloud omarmen, of hun eerste stappen richting de cloud zetten, kunnen genieten van een set tools die eenvoudige applicatie integratie mogelijk maakt voor een lage prijs. Tools als Zapier, IFTT of Qlik Application Automation zijn perfect geschikt om eenvoudig connecties tussen applicaties te leggen. Het laat toe te proeven van een cloud-oplossing, zonder meteen een grote investering te doen. Alleen zijn deze set tools niet geschikt om applicatie integratie voor uw volledige bedrijf op te nemen.  

 

iPaaS 

Wie een volwaardig cloud-alternatief voor een on-site ESB-oplossing zoekt, komt terecht bij iPaaS (Integration Platform as a Service). Met tools als Dell Boomi, Talend, Snaplogic of Mulesoft bouwt u eenvoudig een middleware voor uw bedrijf. Daarbij is het absoluut van geen tel dat u een hybride landschap heeft met applicaties die lokaal én in de cloud draaien. Door hun architectuur in de cloud zijn deze applicaties gemaakt met schaalbaarheid in het achterhoofd, zodat ze met u mee kunnen groeien.  

  Middleware Solution

 

  

ESB 

SaaS         

iPaaS 

Implementatiebudget 

Hoog 

Laag 

Gemiddeld 

Recurrente kosten 

Afhankelijk van oplossing 

Laag 

Gemiddeld 

Aanpasbaar 

Ja 

Nee 

Ja 

Hosting 

On premise / Cloud 

Cloud 

Cloud 

Lowcode 

Nee 

Ja 

Ja 

  

Lowcode 

Bij de nieuwste generatie middleware applicaties, zoals Snaplogic, is Lowcode één van de belangrijkste troeven. Het houdt immers in dat de middleware op een eenvoudige manier te beheren is, met zo min mogelijk code die zelf geschreven moet worden. Op die manier kunnen gespecialiseerde profielen zoals dataspecialisten de applicatie ook beheren, en zijn geen grote IT-teams nodig. Het grootste voordeel is de gewonnen tijd als data die al in de middleware aanwezig is, ook in een andere applicatie nodig is. Zo’n aanpassing vroeg traditioneel ontwikkeltijd, en kan nu met enkele clicks in de applicatie zelf gebeuren.  

 

Middleware vs Message Bus 

Misschien vraagt u zich af waarom gekende namen als RabbitMQ en Redis Streams ontbreken hierboven? Dat komt omdat ze geen Middleware oplossing op zichzelf zijn, maar een message bus. Hun core functionaliteit is het versturen van berichten, data dus. Ze kunnen dus absoluut deel uitmaken van een middleware oplossing. Zeker als snelheid en stabiliteit van belang zijn deze oplossingen uitstekende keuzes. Alleen bevat echte middleware nog een extra laag hier bovenop. 

 

What about Kafka? 

Terwijl lowcode iPaaS oplossingen aan de ene kant van het spectrum applicatie integratie voor iedereen mogelijk maken, is Apache Kafka een andere weg richting de toekomst. Het real-time messaging platform kan als pure message bus dienst doen, kan als middleware dienen of als een gedistribueerde vorm van data opslag gebruikt worden. Het opzetten van een Apache Kafka vergt een gespecialiseerd team, maar het platform levert u in ruil daarvoor ongekende snelheid en flexibiliteit.  

 

Herkent u deze struikelblokken rond data?

22 september 2022 - Stijn Despiegelaere
Bent u nog mee in het verhaal? In vorige blogs schreven we over het belang van datagovernance en –management; en...

Neen, uw data zit niet op slot

7 september 2022 - Stijn Despiegelaere & Lode Lefevere
Bij DX-Solutions geloven we hard in de voordelen van kwalitatieve data.

Kwalitatieve data: een werk van vele handen en slimme doelstellingen

19 augustus 2022 - Stijn Despiegelaere
Data is het nieuwe olie, toch als die data ook kwalitatief is en verrijkt wordt. Dat is kort samengevat de conclusie...

Maak ook kennis met onze andere oplossingen: