Sluit Logo DX Solutions

'Verander je wachtwoord'-dag

1 februari 2018 - Xavier
Hoe ziet een goed wachtwoord eruit?

Vandaag is ‘Verander je wachtwoord’-dag: het perfecte moment om je wachtwoord te veranderen en je beter te beschermen online!

 

Een aantal tips!

  1. Maak ijzersterke wachtwoorden
  2. Gebruik een wachtwoordkluis
  3. Als het kan, meld je aan via two-factor authentication

 

Maak ijzersterke wachtwoorden

We kunnen het niet genoeg herhalen: een stevig wachtwoord is absoluut noodzakelijk voor je veiligheid op het internet. Nochtans nemen niet veel gebruikers de moeite om een stevig versleuteld paswoord te maken. Maar hoe ziet een goed wachtwoord er dan uit?

 

Wist je dat een hacker ~ één dag nodig heeft om een wachtwoord van zeven tekens te kraken, maar ~zeventig dagen voor een wachtwoord van acht karakters en een gigantische > tien jaar voor een wachtwoord van negen karakters?

 

Om goed te zijn moet een wachtwoord kleine letters, kapitalen, cijfers en speciale karakters bevatten. Maar hoe onthoud je zo'n schijnbaar ingewikkeld paswoord?

  • Gebruik acroniemen

 

Verzin een makkelijke, niet àl te bekende zin. Gebruik alleen de eerste letters van de woorden voor je wachtwoord, en wissel grote en kleine letters af.

Voorbeeld: ‘Ik drink deze maand geen alcohol omdat het kan’ wordt dan ‘iDdmgaohk’

  • Verzin een neologisme

 

Hackers vertrekken van de woorden in het woordenboek om binnen te dringen in je accounts. Je kan dus best zelf een woord verzinnen als wachtwoord.

Voorbeeld: ‘Paddenkaart’ of ‘Schermkoptaal’

  • Gebruik alleen medeklinkers

 

Kies een zin, verwijder de spaties en klinkers, voeg in het midden een getal toe.

Voorbeeld: 'kdrnkdzmndgnlchlmdthtkn'

 

Heb je zelf geen inspiratie of zin om deze te onthouden, dan komen we bij het volgende punt.

 

 

Kan ik mijn wachtwoorden bijhouden op een veilige manier?

Heb je moeite om je wachtwoorden te onthouden en wil je ze ergens noteren? Dat kan zo: op je computer: gebruik een wachtwoordkluis, zoals Lastpass, Dashlane,1Password, enz. Sla wachtwoorden nooit op in een Word-document, in je mail of in de notities van je smartphone.

 

 

Two-factor authentication of two-step verification?

Veel mensen denken dat deze twee stappen hetzelfde zijn, maar dat is niet waar. Er zijn drie authenticatiefactoren die je kan gebruiken als beveiliging

  • Iets dat je kent/weet (Een wachtwoord of PIN-code)
  • Iets dat je hebt (een mobiele telefoon of speciale USB-key)
  • Iets dat je bent (een vingerafdruk of andere biometrische eigenschap).

 

Two-factor authentication (2FA) combineert twee verschillende factoren terwijl two-step verification dezelfde factor twee keer gebruikt. Bijvoorbeeld een wachtwoord of een eenmalig verzonden code via e-mail of SMS.

 

Je zou kunnen denken dat je een code die naar een telefoon is gestuurd zou kunnen zien als tweede factor aangezien het iets is dat je hebt. Maar SMS is onveilig en de code kan worden onderschept. Daardoor staat de via de SMS verstuurde code gelijk aan een wachtwoord.

 

Two-factor authentication is veiliger dan two-step verification, maar beide zijn beter dan vertrouwen op een enkel wachtwoord. Maak er daarom gebruik van als een van de twee wordt aangeboden.

 

d03d9761ccc78facae793abc7dbfc6d445c659b5.jpg?image_play_button_size=2x&image_crop_resized=960x540&image_play_button=1&image_play_button_color=0c0b0de0

 

Weet je niet hoe je deze 2FA aanzet? Volgende website toont je hoe het moet:

https://www.turnon2fa.com/

 

Wil je graag weten of je webapplicatie veilig is, of gewoon meer weten?

Wij helpen je graag verder.