Sluit Logo DX Solutions

Herkent u deze struikelblokken rond data?

22 september 2022 - Stijn Despiegelaere
data blog 4 dx-solutions
Bent u nog mee in het verhaal? In vorige blogs schreven we over het belang van datagovernance en –management; en hoe uw data uit uw verouderde tools gehaald kan worden om in een moderne omgeving gebruikt te worden. Wanneer we over data ontsluiting spreken komen we vaak terecht in situaties waar legacy systemen en een spaghetti applicatielandschap naar boven komen als mogelijke hindernissen in deze trajecten. Laat ons even deze pijnpunten wat meer toelichting geven.

Legacy systemen  

Legacy systemen kunnen het gevoel opwekken dat ze betrouwbaar zijn, net omdat ze altijd goed gewerkt hebben. AS400 is zo een mooi voorbeeld. “Robuuste machines zijn dat”, vertelde ons ooit een CIO. “Doet wat het moet doen. Waarom zouden we dat nu in godsnaam moeten veranderen?” Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere oude applicaties en systemen. 

  

Doordat ze altijd gewerkt hebben in het verleden, was er geen noodzaak om ze te upgraden of vervangen. Bovendien lijken de risico’s en onzekerheden bij het vernieuwen van deze systemen torenhoog. Echter ontstaan er net torenhoge securityproblemen met bijzondere risico’s door de verouderde software, waardoor uw IT-infrastructuur kwetsbaar is voor aanvallen van buitenaf. Stel u maar eens voor dat persoonlijke gegevens van medewerkers of klanten door derden gestolen worden. De reputatieschade zou immens zijn.  

 

Misschien heeft u nog enkele vaste medewerkers die de tools van binnen en buiten kennen, waardoor eventuele rare kronkels in het systeem niet opvallen. Bij het inwerken van nieuwe mensen zorgt de steile leercurve echter dat er telkens een lange periode van gebrekkige productiviteit is. In het ergste geval schrikken de mooie zwarte schermen met groene lettertjes die jonge medewerkers wel helemaal af.  

 

Doos van Pandora 

Vaak is de software geschreven in talen en met methoden die niet meer gebruikt worden in moderne technologieën. In de loop der jaren werden er steeds meer functionaliteiten aan toegevoegd, tot er een amper nog te doorgronden systeem ontstaan is. De doos van Pandora als het ware. De interne kennis verdwijnt stelselmatig uit uw bedrijf door pensionering en vertrek van medewerkers en de kost om de kennis min of meer op pijl houden is hoog. Door deze combinatie ontstaat steeds meer achterstand op de concurrentie. 

 

De grootste moeilijkheden ontstaan echter bij de integraties met nieuwere systemen. De kennis is er onvoldoende, waardoor integraties op een slordige manier worden uitgewerkt. Gezien het belang van kwalitatieve integraties kan dit veel problemen veroorzaken en ontstaan er omslachtige werkprocessen omdat legacy programa’s niet altijd rechtstreeks geïntegreerd kan worden met moderne applicaties. Hierdoor wordt uw legacy steeds meer een software-eiland.  

 

Legacy systemen lijken in eerste instantie dus goedkoper omdat ze al lang werken zonder problemen, maar op de lange termijn zijn deze echter een stuk duurder. Wanneer support, onderhoud en work-arounds steeds meer tijd en geld gaan kosten, kantelt de totale cost of ownership in het nadeel van deze software. Uiteindelijk komt er een moment dat de verouderde technologie niet langer ondersteund wordt, waardoor drastische en beslissingen genomen dienen te worden om bedrijfskritische processen te blijven ondersteunen.  

 

Dit oplossen met een big bang, het tabula rasa principe, is nog risicovoller. Een gepaste middleware (ESB, SaaS of iPaaS oplossingen) kan dit probleem stelselmatig opvangen en oplossen. Zodat uw bedrijf wendbaar wordt, en aangepast aan een snel veranderende digitale wereld.  

 

Spaghetti – Niet alleen in de supermarkt  

Uw bedrijf heeft nood gehad om HR op te volgen op een moderne manier, uw management verwacht instant rapportage over verkoopcijfers, uw salesteam wil graag werken met de laatste hippe tool op de markt. Orders moeten getrackt kunnen worden van bestelling tot levering. Met een wildgroei aan databases, interfaces, integraties en applicaties als gevolg. Of, een prachtig spaghetti-landschap dat ontsproten is uit de creativiteit van uw collega’s. Met als logisch resultaat een toename aan beheerkosten, een onnodige complexiteit en een gebrek aan wendbaarheid voor uw bedrijf.  

 

De voorbeelden klinken voor de hand liggend, maar zijn gegrond in de realiteit. Een quick fix hier, een ‘tijdelijke’ workaround van een verstandige collega daar, en voor u het weet heeft u een applicatielandschap vol point to point connecties tussen applicaties. 

 

 

Inzicht 

Organisaties willen inzichten halen uit hun waardevolle data die nu echter gevangen zit in het spaghettilandschap van applicaties. Ook het volume aan data neemt exponentieel toe waardoor ondernemingen ofwel achterblijven ofwel een strategisch voordeel halen uit hun data.  

 

Echter is voor veel bedrijven de informatievoorziening een spaghetti geworden als gevolg van een te complex applicatielandschap. Dit heeft nadelige gevolgen voor de business: inconsistente data, ondermaatse ondersteuning van bedrijfsprocessen, langzame ontwikkeling, lange doorlooptijden en oplopende beheer- en onderhoudskosten.  

 

Dankzij moderne oplossingen zoals iPaaS, SaaS en ESB’s kan elke combinatie van applicaties sneller geïntegreerd worden en kunnen datastromen sneller gedeeld worden. Het neemt de complexe barrières weg waardoor informatie op een snelle en betrouwbare manier geïntegreerd, verbonden en gedeeld kan worden. Dit resulteert in een overzichtelijk landschap waar geen end-to-end verbindingen meer zijn. Een flexibele oplossing die ook eenvoudig te beheren is.  


Gerelateerde artikelen

Is data wel de olie van de 21ste eeuw?

Stijn Despiegelaere & Camille Menten
Sinds de Britse wiskundige en ondernemer Clive Humby een kleine twintig jaar terug data uitriep tot de nieuwe olie, is de quote een eigen...

Neen, uw data zit niet op slot

Stijn Despiegelaere & Lode Lefevere
Bij DX-Solutions geloven we hard in de voordelen van kwalitatieve data.

Kwalitatieve data: een werk van vele handen en slimme doelstellingen

Stijn Despiegelaere
Data is het nieuwe olie, toch als die data ook kwalitatief is en verrijkt wordt. Dat is kort samengevat de conclusie die na onze vorige...