We kunnen het niet genoeg herhalen: een stevig wachtwoord is absoluut noodzakelijk voor je veiligheid op het internet. Nochtans nemen niet veel gebruikers de moeite om een stevig versleuteld paswoord te maken. Maar hoe ziet een goed wachtwoord er dan uit?
Wist u dat een hacker minder dan ~één dag nodig heeft om een wachtwoord van zeven tekens te kraken, maar ~zeventig dagen voor een wachtwoord van acht karakters en een gigantische > tien jaar voor een wachtwoord van negen karakters?
Om goed te zijn moet een wachtwoord kleine letters, kapitalen, cijfers en speciale karakters bevatten. Maar hoe onthoud u zo'n schijnbaar ingewikkeld paswoord?
Gebruik acroniemen
Verzin een makkelijke, niet àl te bekende zin. Gebruik alleen de eerste letters van de woorden voor je wachtwoord, en wissel grote en kleine letters af.
Voorbeeld: ‘Ik drink deze maand geen alcohol omdat het kan’ wordt dan ‘iDdmgaohk’
Hackers vertrekken van de woorden in het woordenboek om binnen te dringen in uw accounts. Je kan dus best zelf een woord verzinnen als wachtwoord.
Voorbeeld: ‘Paddenkaart’ of ‘Schermkoptaal’
Kies een zin, verwijder de spaties en klinkers, voeg in het midden een getal toe.
Voorbeeld: 'kdrnkdzmndgnlchlmdthtkn'
Heeft u zelf geen inspiratie of zin om deze te onthouden, dan komen we bij het volgende punt.
Heeft u moeite om uw wachtwoorden te onthouden en wilt u ze ergens noteren? Dat kan zo: op uw computer: gebruik een wachtwoordkluis, zoals Lastpass, Dashlane,1Password, enz. Sla wachtwoorden nooit op in een Word-document, in uw mail of in de notities van uw smartphone.
Voor de duidelijkheid: 2-FA, two factor authenication, is een onderdeel van MFA.
Veel mensen denken dat deze twee stappen hetzelfde zijn, maar dat is niet waar.
Er zijn drie authenticatiefactoren die u kan gebruiken als beveiliging
Multi-factor authentication (MFA) combineert verschillende factoren terwijl multi-step verification dezelfde factor meerdere keren gebruikt. Bijvoorbeeld een wachtwoord of een eenmalig verzonden code via e-mail of SMS.
De veronderstelling is dat een code die naar een telefoon wordt gestuurd, gezien wordt als een tweede factor, het iets is dat je hebt. Helaas is SMS onveilig omdat de code onderschept kan worden. Daardoor staat de via de SMS verstuurde code gelijk aan een wachtwoord.
Mulit-factor authentication is veiliger dan multi-step verification, maar beide zijn beter dan vertrouwen op een enkel wachtwoord. Maak er daarom gebruik van als een van de twee wordt aangeboden.
Bekijk hoe u tweefactorauthenticatie aanzet voor een aantal bekende diensten:
Google: een stap voor stap uitleg hoe je tweefactorauthenticatie instelt voor je Google-account.
Microsoft / Outlook.com: instructies hoe je tweefactorauthenticatie instelt voor je Microsoft-account
Facebook: een stap voor stap uitleg hoe je tweefactorauthenticatie instelt voor je Facebook-account.
Twitter: ga naar Beveiliging en accounttoegang, dan Beveiliging en Tweestapsverificatie. Verificatie per sms werkt niet voor alle providers, maar authentiseren kan ook via de Twitter-app.
Apple: een stap voor stap uitleg hoe je tweefactorauthenticatie instelt voor je Apple-account.
Iedere gekende dienst heeft een manier om MFA/2FA in te stellen.
Volgend artikel:
Herkent u deze struikelblokken rond data?