Het was weliswaar mijn eerste ervaring met een PHPBenelux conferentie en dus wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik had echter al goeie verhalen gehoord omtrent de vorige edities, maar het is toch hoe je het zelf ervaart wat belangrijk is.
De laatste conferenties die ik zelf had bezocht lagen qua niveau niet zo hoog en op dat vlak was er bij mij toch een portie scepsis aanwezig. Dat bleek echter nergens voor nodig want na enkele sessies werd het mij wel heel snel duidelijk dat het op dat vlak wel heel goed zat. werkelijk geen enkele sessie verveelt.
Los van het feit dat niet elke spreker een even begaafd spreker is, was er inhoudelijk niets op aan te merken in de sessies die ik heb bezocht. Er is natuurlijk wel het gegeven dat een sessie maximaal een uur mag duren en dat dit eenmaal te kort is om sommige onderwerpen goed en grondig te kunnen behandelen.
Zoals bij de meeste conferenties moet je ook keuzes maken in de te volgen sessies. Dat was hier niet anders en er waren zeker momenten waar ik mijzelf graag had kunnen opsplitsen. Uiteindelijk heb ik een afweging gemaakt van wat aansloot bij mijn persoonlijke interesses maar ook wat voor lopende en toekomstige projecten interessant konden zijn.
Zo heb ik specifiek veel sessies bijgewoond rond schaalproblemen: van het implementeren van RabbitMQ tot het bouwen van een schaalbaar systeem dat wereldwijd een duizendtal postpakketten kan volgen.
Maar een van de sessies die weliswaar de grootste impact op mij had was de sessie “How not using PHP can make you better at PHP”. Ik ben weliswaar altijd wel wat een polyglot geweest qua talen. Ik ben ten slotte begonnen als C++ ontwikkelaar en maak op DX-Solutions naast PHP ook vaak gebruik van Python, maar het was voor het eerst dat iemand mij wees op de positieve impact van je niet vast te pinnen op één iets.
Het heeft mij ook doen inzien dat ik eigenlijk nog iets miste in mijn toolbox en dat was ervaring met functioneel programmeren. Sinds de conferentie heb ik mij dan met volle overgave geworpen met het leren van een Lisp dialect – Scheme – en ik merk al wel degelijk dat bepaalde concepten mij nu een stuk duidelijker zijn geworden.
Wat daarnaast ook positief was aan deze conferentie is dat het niet enkel ging over pure technische kant die er bij het ontwikkelen komt te zien. Er was evengoed veel aandacht om ook op persoonlijk vlak te groeien als ontwikkelaar. Iets wat men vaak over het hoofd durft te zien want eigenlijk is technologie maar de helft van het verhaal.
Een conferentie is voor mij persoonlijk pas geslaagd als ik naar huis keer met voldoende stof om over te reflecteren. Dat was na PHPBenelux absoluut het geval. Mijn notitieblok staat vol met nieuwe inzichten, technieken en interessante frameworks die ik in de komen weken wat dieper ga bestuderen.
Hier alvast enkele sfeerbeelden van deze conference
#phpbnl15 after movie (rough edit) from PHPBenelux on Vimeo.
Volgend artikel:
Onze klanten doen ons innoveren