Sluit Logo DX Solutions

Basura: hackathon-project Facebook als backoffice van sharing platformen.

1 mei 2015 - Xavier
Het besef dat de drempel van de gekende zoekertjessites te omslachtig is!

Onder het motto: “ieder probleem is een opportuniteit voor een creatieve oplossing” start de denktank … Hoe kunnen we dit eenvoudiger maken??

Tijdens een brainstorm zie ik Eline weer vlijtig bezig met babykledij te verkopen op Facebook … hmm, dit moet ik eens nader bekijken. Eline is namelijk niet de meest geduldige persoon en al zeker niet als het over IT gaat. Doch zag ik haar dagelijks bezig met de verkoop op Facebook.

 

PoC

Let's try! Ik start een sharing Facebookgroep die regionaal werkt en zie of het Facebook-effect echt werkt … in een mum van tijd kwamen er nieuwe leden op de groep en telkens als er nieuwe leden geaccepteerd worden, zagen hun vrienden dit … sneeuwbaleffect. Ondertussen 10000 gebruikers met 0 euro aan marketingbudget!

Tijd om hier een laag (webplatform) boven te leggen en de Facebook Graph API uit te persen. Onze eerdere ervaring met de Facebook Query Language (FQL) had helaas geen zin meer, gezien deze binnenkort end-of-life wordt.

Team DXS,  I have a challenge …

Zo gezegd, zo gedaan.
Matthieu, Maarten en Glenn took the challenge!

Het duurde niet zolang maar, Houston, we have data BIG DATA!

 

  1. Vorm geven aan de data, vele, vele data!

Gezien de beperkte tijd gingen we voor een bestaande template. We zetten de Photoshop om in HTML / CSS code en planten er wat testdata in.

 

  1. De Big data quasi realtime op het platform plaatsen.

Gezien er constant nieuwe producten, reacties op de Facebook groep worden geplaatst, moeten we ervoor zorgen dat we deze data ook quasi realtime op het webplatform krijgen. Via wat slimme programmatie en een Beanstalkd (a simple, fast work queue.) queue, slagen we erin om dit op een performante manier te laten verlopen.

 

  1. Categoriseren en filteren van de data

Facebook groepen hebben geen categorieën en zijn moeilijk filterbaar.

 

Elasticsearch to the rescue

Elasticsearch is een zoek server gebaseerd op Lucene. Het voorziet in een gedistribueerde, multi-tenant full-text zoekmachine met een RESTful web interface and schema-free JSON documenten.

In mensentaal: het indexeert alle data en maakt deze heel vlot doorzoekbaar, zonder het systeem te belasten.

Dmv deze technologie zijn we in staat om alle data te categoriseren en filterbaar te maken. Dit maakt ons verhaal compleet!

Neem zeker een kijkje op http://www.basura.be en ervaar het gebruiksgemak van Facebook als backoffice.

Usability troef!

 

BIG DATA is hot en onze core, kom gerust eens langs. Bij DX-Solutions weten we als geen ander hoe we BIG DATA omzetten in gebruiksvriendelijke platformen of apps.