Sluit Logo DX Solutions

Blockchain: simpel uitgelegd

15 september 2017 - Xavier
Hot topic, maar wat houdt het nu precies in?

Je kan geen enkele krant meer openslaan tegenwoordig of men spreekt erover: Bitcoin & Blockchain. Iedereen heeft er al over gehoord, maar weinigen kunnen exact en duidelijk uitleggen wat het nu precies is. Ik doe een poging om het uit te leggen zoals ik het aan mijn moeder zou uitleggen.

 

Stel:

Hedendaags:

Ik heb 50€ op zak. Ik ga inkopen doen en moet 50€ betalen in de winkel. Ik zeg de winkelbediende dat ik de betaling in orde breng via e-mail met de nodige gegevens. De bediende bevestigt en ik vertrek. Ik stuur de mail, de bediende ontvangt, valideert deze in zijn bank en krijgt uiteindelijk 50€ op zijn rekening. In principe heb ik nog altijd die 50€ op zak en kan ik dus extra inkopen doen hiermee …  In dit scenario kan ik meerdere keren die 50€ uitgeven gezien er vertraging zit tussen verschillende banken.

 

Blockchain:

Logischerwijs zijn er ook een groep klanten aanwezig in de winkel (netwerk). Wanneer ik nu voor 50€ aan inkopen doe en vraag om de betaling via mail te versturen, dan vragen de klanten in de winkel ook om deze e-mail te ontvangen.

Tussen de klanten zijn er altijd een aantal die de e-mail (transactie) willen valideren op:

  • Wie de verzender is
  • Wie de ontvanger is
  • Wat het tijdstip van de verzending is
  • Wat er is verzonden

Het valideren van een transactie is niet zo simpel als voorgesteld, daarvoor zijn complexe algoritmes aan het werk en diegene met de meeste rekenkracht wint.

Er zijn verschillende mensen die de transactie valideren, maar er kan er maar eentje winnen! Welke is dan de juiste? De regel zegt dat de eerste correcte validatie, de definitieve validatie is. De rest stopt dan met hun validatie en neemt de gewonnen validatie voor waar.

 

Deze validatie zegt nu dat je 50€ moet aan de winkelbediende en de 50€ die je op zak hebt, niks meer waard is. Uiteraard wordt de persoon die valideert hiervoor vergoed en blijven de andere gemotiveerd voor een volgende transactie. Dit proces van validatie wordt ook wel “mining*” genoemd.

Je gaat naar de volgende winkel en wil daar opnieuw voor 50€ aankopen. Je mag opnieuw zeggen via mail te betalen, dat zal deze keer niet lukken. Dat komt omdat deze gevalideerde transactie nu door iedereen op het netwerk gekend is … Het systeem is dus zelf controlerend en er is geen nood aan een derde partij die deze transacties bijhoudt.

 

Fraude?

Stel nu dat de winkelbediende je beste vriend is en een valse transactie wil accepteren? Dat zal ook niet lukken, gezien de aanwezigen in de winkel de validatie zullen ontkrachten.

 

Historiek

Deze transactie wordt voor altijd bewaard en kan niet meer gewist worden, zo kan men onmogelijk het geld 2 keer spenderen. Transacties worden dus in een soort blok van een ketting bijgehouden en zijn zo bijgevolg een blockchain.

Concreet: een blockchain is een ketting van blokken, telkens met een reeks van gevalideerde transacties. Al de abonnees van deze blockchain hebben hier een copy van met de juiste versie. Dit alles zonder tussenpartijen.

Er zijn verschillende platformen en manieren van Blockchain, maar dat is voor een andere blogpost.

 

Deze video’s moet je gezien hebben.

Don Tapscott:  Hoe de blockchain geld en het bedrijfsleven verandert  TED Talk

https://www.ted.com/talks/don_tapscott_how_the_blockchain_is_changing_money_and_business?language=nl

 

Wat is blockchain door Howest

https://www.youtube.com/watch?v=pLv4toxtBsc

 

Toepassingen komen in een volgende blogpost aan bod:

Een aantal toepassingen waar grote spelers zoals EY, Deloitte, KBC & andere al mee bezig zijn:

  • Vereenvoudigen en versnellen van grensoverschrijdende transacties
  • Smart contracts: Een veelbelovende applicatie van blockchain zijn smart contracts, waar men zonder tussenpersoon commerciële transacties en afspraken automatisch kan vastleggen en de verplichtingen afdwingen zonder tussenpersoon.
  • Online identiteit

 

* Mining

Mining is een business model op zich, je kan het doen thuis vanop je computer, maar er zijn ook volledige gebouwen vol computers. (zie video)

Hier volgt later nog een blogpost over.

https://vimeo.com/165840295

 

Heb je vragen over Blockchain of een mogelijk project in gedachten, neem contact op en we staan je graag te woord.