Sluit Logo DX Solutions

Artificiële intelligentie: is het belangrijk voor mijn bedrijf?

20 mei 2021 - Xavier Dekeyster
De tien grootste bedrijven ter wereld hebben het opzetten van een AI-project als prioriteit aangestipt. Moeten wij allemaal volgen?

Artificiële intelligentie is de overkoepelende term die gebruikt wordt wanneer we over eender welke methode spreken om een apparaat van intelligentie te voorzien. Bij AI leren machines acties en beslissingen van mensen te kopiëren. Ze redeneren logisch, begrijpen taal en leren van fouten. 
Ook beperktere vormen van intellect vallen onder de noemer artificiële intelligentie. In 1956 schaarden wetenschappers zich al achter de term. AI was toen voornamelijk terug te vinden in de vorm van robots die dammen.

Waarom investeren bedrijven in AI?

investeren als bedrijf in AIDienstverlening draait steeds vaker om het verwerken van inzichten uit big data van sensoren en internet. Dankzij AI kunnen organisaties snel, nauwkeurig grote hoeveelheden data analyseren. Voor het doorrekenen van bijvoorbeeld kredietaanvragen, beantwoorden van klantvragen of interpreteren van afbeeldingen of videobeelden.

 

Waarvoor wordt artificiële intelligentie gebruikt?

 • Zelfrijdende auto’s
 • Chatbots en Persoonlijke assistenten zoals Siri of Cortana
 • Beeldherkenning en interpretatie
 • Productierobots
 • Gepersonaliseerde suggesties van Netflix of Spotify
 • Voorspelling op onderhoud (industrie)
 • Voorspelling op stock - en aankoopbeheer

 

Start van een revolutie

AI zet een industriële revolutie in gang: AI-toepassingen versnellen en verbeteren werkprocessen. Ook nemen ze ons 24 uur per dag werk uit handen, waardoor we meer tijd hebben voor complexe zaken. En dankzij AI kunnen we razendsnel vragen beantwoorden en handelen op basis van inzichten uit big data.

 

Hoe zet ik als bedrijf artificiële intelligentie in?

AI heeft hardware en software nodig, maar is niet altijd een computer. Artificiële intelligentie kan uiteenlopende vormen aannemen zoals een auto, smartphone, eender welk huishoudapparaat, robot, CRM-programma of game. Als het maar beschikt over data en zelflerend vermogen.

 

Voorbeelden toepassingen van AI per sector:

 • Retail en logistiek – robotic orderpicking
 • Healthcare – diagnose röntgenfoto’s en precisiechirurgie
 • Finance – beslissingen kredietaanvragen
 • Maakindustrie – productierobots, voorspelbaar onderhoud
 • Automotive ‒ zelfrijdende auto’s
 • Beveiliging – op afstand surveilleren via camera & patronen

 

 

Artificiële intelligentie evolueert

EvaluatieMomenteel neemt AI ons veel specifieke, repeterende taken uit handen. Dat stadium noemen we Narrow Intelligence. Steeds vaker lost AI complexe zaken op, sneller dan wij kunnen. 
Dat is het tweede stadium: General Intelligence. In het derde stadium ‘Super Intelligence’ beantwoordt AI vragen waar we zelf geen antwoord op hebben.

 

Meegaan in de revolutie?

De tien grootste bedrijven ter wereld hebben het opzetten van een AI als prioriteit aangestipt. Logisch ook, want consumenten zien AI-toepassingen niet meer als iets extra’s. Ze verwachten gepersonaliseerde marketing, directe service, een hypotheek in een uur en zelfrijdende auto’s.

 

DX-Solutions als betrouwbare partner voor AI

Betrouwbare partnerAI is de toekomst ‒ ook van DXS. Daarom hebben we een team AI-specialisten die zich bezighouden met het ontwikkelen van AI en met toepassingen die we niet alleen uittekenen, maar ook in de praktijk brengen. Alle kennis om jouw bedrijf AI ready te hebben we in huis: van elektronica tot BI, embedded software, security en testen. Denk ook aan een chatbot in een website en een AI factory in een operationeel systeem.

 

Wat kan Artificiële Intelligentie voor jouw organisatie betekenen?

We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op met onze AI specialisten.


Download onze 9 tips!

Starten met AI doen we niet zomaar, we hebben 9 tips verzameld om u wegwijs te maken in uw AI project.
Download de AI tips hier