Sluit Logo DX Solutions

AI chatbots, altijd de juiste oplossing?

28 augustus 2023 - DX-Solutions
De laatste tijd merken we een opvallende toename in de vraag naar AI chatbots vanuit klanten.

Bij DX Solutions hebben we de expertise om organisaties te assisteren bij het opzetten van geavanceerde AI chatbots.
Maar is zo'n chatbot wel altijd de beste keuze? En wat komt er allemaal kijken bij de implementatie ervan in uw organisatie? In deze blog duiken we dieper in op de voordelen, vereisten en alternatieven van AI chatbots. 

  

Wat is een AI chatbot? 

  

Een AI (Artificial Intelligence) chatbot is een geautomatiseerd gesprekssysteem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om menselijke gesprekken na te bootsen. In tegenstelling tot traditionele chatbots die werken op basis van vooraf gedefinieerde scripts, kan een AI chatbot leren van interacties, context begrijpen en op een meer natuurlijke manier reageren op gebruikersvragen. 

  

Wanneer is een AI chatbot nuttig? 

  

 • Schaalbaarheid: Ze kunnen gelijktijdig meerdere gesprekken voeren, wat handig is tijdens piekmomenten. 

 • Consistentie: Ze bieden altijd dezelfde kwaliteit van antwoorden, ongeacht het aantal vragen of de complexiteit ervan. 

 • Optimaliseren van binnendienst: Door routinematige vragen te automatiseren, kunnen bedrijven de bezetting van hun klantenservice en interne sales optimaliseren 

 • Directe reacties: In een tijdperk waarin klanten onmiddellijke antwoorden verwachten, kunnen chatbots direct reageren, wat de klanttevredenheid verhoogt. Hoeveel sales en opportuniteiten verliest uw organisatie omdat een antwoord te lang op zich laat wachten. Gewoon omdat er even niemand ‘tijd’ heeft om snel te antwoorden? Bedrijven investeren heel wat geld in marketing om klanten aan te trekken, te vaak om hen dan weer te verliezen door te trage reactiesnelheid. Een AI bot kan hier een antwoord bieden. 

 • 24/7 beschikbaarheid: AI chatbots zijn altijd beschikbaar, wat betekent dat klanten op elk moment van de dag hun vragen kunnen stellen. Dat verhoogt dan weer de tevredenheid en zal de conversie aanzienlijk verbeteren. 

 

De mogelijkheden zijn heel uitgebreid. We gingen hier reeds dieper op in bij voorgaande blogs waar we inzoomden op de revolutionaire kansen voor organisaties met de ChatGPT plug-ins en ons artikel over de gamechanger waardoor het mogelijk is om AI-modellen te trainen op uw eigen data.

  

AI-bots evolueren aan een snel tempo 

 

Wat 6 maanden geleden nog als een ‘beperking’ werd gezien is op vandaag al een kans. Morgen zal dat niet anders zijn. AI-bots evolueren aan een snel tempo. 

 • Groeiend Begripsvermogen: AI-chatbots worden steeds geavanceerder en zijn in staat om een breed scala aan vragen te beantwoorden. Dankzij voortdurende verbeteringen en training op hoogwaardige data, worden ze steeds beter in het begrijpen en afhandelen van complexe en ambigue vragen. 

 • Complementaire Menselijke Expertise: Voor zeer gespecialiseerde of technische vragen kunnen AI-bots de gebruiker doorverwijzen naar menselijke experts. Dit zorgt voor een holistische benadering waarbij zowel technologische als menselijke vaardigheden worden ingezet. 

 • Evolutie in Emotionele Intelligentie: Terwijl AI-bots steeds beter worden in het simuleren van menselijke interactie, zijn er situaties waarin het menselijke element nog steeds onvervangbaar is, zoals bij emotionele ondersteuning. Dit is een gebied waarin AI voortdurend evolueert om een meer empathische gebruikerservaring te bieden. 

 • Data-afhankelijkheid: AI-bots vereisen grote hoeveelheden data voor effectieve training, maar dit biedt ook een kans om de kwaliteit van de data en daarmee de prestaties van de bot te verbeteren. Data is namelijk de nieuwe olie en met of zonder AI-toepassing cruciaal om sneller, accurater en gerichter uw organisatie te helpen groeien. Meer hierover in onze blog is data wel de olie van de 21ste eeuw?

  

Wat heb je nodig om een AI chatbot te kunnen opzetten? 

  

 • Duidelijke doelstelling: Bepaal wat je wilt bereiken met de chatbot, zoals klantenservice, verkoopondersteuning of algemene informatievoorziening. 
 • Data: AI chatbots leren van data. Hoe meer kwalitatieve (gespreks)data je hebt, hoe beter de chatbot presteert. 
 • Platformkeuze: Er zijn verschillende platforms beschikbaar, zoals Microsoft Bot Framework en OpenAI. De keuze hangt af van de behoeften en technische expertise van de organisatie. 
 • Integratie: Zorg ervoor dat de chatbot kan worden geïntegreerd met bestaande systemen, zoals CRM-systemen of databases. 
 • Onderhoud: Net als elke andere technologie, vereisen AI chatbots regelmatig onderhoud en updates om optimaal te blijven presteren. 

  

Benieuwd of uw organisatie klaar is voor AI te implementeren?

Doe de test hier (5min)
Klik Hier

  

  

Is een AI chatbot altijd de juiste keuze en wat zijn alternatieven? 

  

Hoewel AI chatbots veel voordelen bieden, zijn ze niet altijd de beste keuze voor elke organisatie of situatie. Het komt ook voor dat men eerst een alternatief opzet waarbij gestructureerde data beschikbaar is, een AI laat leren op deze data en vandaaruit een AI chatbot doorontwikkeld. Hier zijn enkele alternatieven: 

  

 • Sterke FAQ: Een goed gestructureerde en uitgebreide FAQ-sectie kan veelvoorkomende vragen van klanten beantwoorden zonder de noodzaak van een chatbot. Een chatbot kan de volgende stap zijn. 
 • Wizard of begeleide navigatie: Voor complexere processen kan een stapsgewijze wizard klanten door een proces leiden, zoals het invullen van formulieren of het maken van reserveringen. Een chatbot kan hier wel aanvullend zijn om de gebruiker te begeleiden doorheen het proces.  
 • Menselijke klantenservice: In sommige gevallen is de menselijke touch onvervangbaar. Een combinatie van chatbots en menselijke agenten kan een evenwichtige oplossing bieden. Bijvoorbeeld waarbij een AI chatbot de eerste vragen opvangt en een medewerker doorgeeft wanneer nodig of gewenst. Een chatbot kan ook intern, achter de schermen ondersteuning bieden aan de binnendienst zodat zij sneller op bepaalde vragen kunnen antwoorden. 
 • Zelfbedieningsportalen: Klanten kunnen hun eigen antwoorden vinden via interactieve portals. Ook hier kan een chatbot ingezet worden als extra begeleiding voor de gebruiker. 

  

Conclusie 

  

AI chatbots bieden onmiskenbare voordelen voor organisaties die hun klantenservice en binnendienst willen verbeteren en schalen. Echter, het is belangrijk om de beperkingen te erkennen en te overwegen of alternatieve oplossingen beter geschikt zijn voor de specifieke behoeften van de organisatie. Een gecombineerde aanpak, waarbij chatbots worden gebruikt voor eenvoudige taken en menselijke agenten voor complexere zaken, kan de sleutel zijn tot succes. 

  

Denkt u over een AI oplossing voor uw organisatie? We denken graag met u mee welke oplossing de juiste is om uw uitdagingen te tackelen. 


Vragen over AI voor uw organisatie?

Bespreek het met onze experten!
Contacteer Ons

Gerelateerde artikelen

Artificiële intelligentie: is het belangrijk voor mijn bedrijf?

Xavier Dekeyster
De tien grootste bedrijven ter wereld hebben het opzetten van een AI-project als prioriteit aangestipt. Moeten wij allemaal volgen?

ChatGPT-Plugins: Een Revolutionaire Kans voor Ondernemingen

Xavier Dekeyster
De recente aankondiging van OpenAI dat ontwikkelaars nu plugins kunnen bouwen voor ChatGPT, markeert een revolutionaire verandering in de...