Sluit Logo DX Solutions

Waarom je bij een scale-up aan de slag moet gaan

12 mei 2016 - Niels
De visie van een ervaringsdeskundige

Mijn keuze tot het werken bij een scale-up

Niels, Project manager/Web developer, vertelt over zijn ervaringen bij DX-Solutions:

 

Toen ik 2 jaar geleden afstudeerde en op zoek ging naar een job had ik 3 mogelijkheden. Ofwel zelfstandig starten, ofwel op zoek gaan naar een job in een groot en gekend bedrijf met tal van werknemers, ofwel beginnen bij een scale-up/start-up met een relatief klein team.

 

Bij mijn sollicitatiezoektocht ben ik o.a. gaan solliciteren bij het bedrijf van Xavier, namelijk DX-Solutions. Na het afleggen van een test werd ik uitgenodigd voor een opvolgingsgesprek. Ik kreeg te horen dat ik al vrij snel aan de slag zou kunnen gaan. Die kans nam ik onmiddellijk aan, ik wou vooral veel bijleren in een groeiend bedrijf. Ik merkte al snel dat Xavier een enthousiaste en een geboren ondernemer is die constant bezig is met het zoeken naar nieuwe opportuniteiten en het uitwerken daarvan. Daarenboven was het ook duidelijk dat hij heel veel belang hecht aan jonge werknemers die leergierig zijn en willen groeien.

 

In deze blogpost wil ik u iets meer vertellen waarom ik 2 jaar geleden gekozen heb om te starten bij een scale-up en waarom ik daar nog helemaal geen spijt van heb!

 

Veel verantwoordelijkheid in een scale-up

scale-up

Als werknemer in een groot bedrijf kan het lang duren voor je meer verantwoordelijkheid krijgt of kan doorgroeien. Bij een startup gaat dat soms een beetje sneller dan je zou willen. Als jonge knaap die net afgestudeerd is, is het even wat wennen aan de verantwoordelijkheid die je krijgt. Xavier is iemand die het heel belangrijk vindt dat zijn werknemers constant de kans krijgen om te groeien, hij geeft onervaren mensen de kans om zelf verantwoordelijkheid op te nemen en projecten uit te werken. Dat brengt natuurlijk ook risico's met zich mee. Loopt een project helemaal fout, dan is dat jouw verantwoordelijkheid (uiteraard kan je altijd terugvallen op een vangnet van informatie en ervaring). Maar als een van jouw projecten succesvol is, levert dat een enorme voldoening op want zonder jouw bijdrage was het immers niet gelukt.

 

Meer opportuniteiten

Zoals ik al zei krijg je heel veel mogelijkheden om jezelf te bewijzen in een scale-up. Er zijn heel veel opportuniteiten waarmee je geconfronteerd wordt. Naast programmeren geef ik nu ook opleidingen bij Studyx, het opleidingenbureau, opgericht door Xavier. Daarnaast heb ik ook voordrachten gegeven op PHP-WVL, een PHP meetup die telkens doorgaat in West-Vlaanderen. Xavier gaf me de zet die ik nodig had om daar te gaan spreken, ik had vroeger nooit gedacht dat ik voor een “groot” publiek zou spreken.

 

Veel afwisseling

Voor veel werknemers in grote bedrijven ziet elke dag er een beetje hetzelfde uit. Dat is bij een start-up en scale-up wel anders, want in een kleine, beginnende onderneming krijgt elke medewerker een uitgebreid, divers takenpakket. Ook taken die eigenlijk niet tot je jobomschrijving behoren, kunnen op jouw bord terechtkomen. Dat is natuurlijk een hele uitdaging, maar het biedt ook een unieke kans om heel veel bij te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. En het maakt van elke nieuwe dag een avontuur. Als werknemer bij een scale-up heb je heel wat speelruimte. Je hebt de mogelijkheid om verschillende functies te verkennen en uit te proberen. Zo ontdek je misschien wel verborgen talenten. Bovendien kan je vaak je eigen functie mee vormgeven en afstemmen op je eigen talenten.

 

Toen ik ben begonnen bij DX-Solutions was het de bedoeling dat ik de functie van PHP Developer zou innemen. Na enige tijd kreeg ik van Xavier een nieuwe uitdaging. Ik kreeg de kans om een opleiding bij Studyx te geven, namelijk “Drupal 8 & Symfony2”. Ik had me vroeger nooit opleidingen zien geven, nu merk ik dat ik dit heel graag doe, zo’n kans had ik hoogstwaarschijnlijk nooit gekregen in een groot bedrijf. Daarnaast kreeg ik nog vele andere leuke uitdagingen die ik mij 2 jaar geleden niet zag verwezenlijken.

 

Het nadeel als je in een groot bedrijf gaat werken is misschien dat je dag in dag uit hetzelfde werk moet doen en niet veel doorgroeimogelijkheden hebt. Dat wou ik absoluut niet en daarom ben ik heel tevreden dat ik bij DX-Solutions aan de slag kon, een scale-up die heel veel belang hecht aan groeien & investeren in de toekomst.

 

Leren van echte ondernemers

Mensen die hun eigen bedrijf starten hebben vaak een andere mentale en professionele denkwijze dan degenen die nooit overwegen om iets voor zichzelf te beginnen. Ondernemers worden vaak gekenmerkt door motivatie, passie, en staan altijd open voor nieuwe dingen. Door deze eigenschappen zijn ondernemers de beste mensen om van te leren. Zij benaderen problemen anders, zijn voortdurend op zoek naar oplossingen , ze zijn gedreven en hebben een duidelijke toekomstvisie. Xavier daagt zijn werknemers voortdurend uit om innovatief en creatief naar oplossingen te zoeken. Elke succesvolle onderneming heeft echte vernieuwers ,en bij iemand als Xavier kun je heel veel leren.

 

Deel uitmaken van een enthousiast, hecht team

scale-up

Uit een onderzoek van Tempo-team bij Belgische werknemers en werkgevers blijkt dat de onderlinge concurrentie tussen collega's groeit, als gevolg van spanningen op de werkvloer. Volgens 1 op 3 werknemers zijn die spanningen in het afgelopen jaar sterk toegenomen, zowel met collega's als met het management. Natuurlijk kunnen ook in een scale-up spanningen ontstaan. Alleen worden ze meestal een stuk sneller uitgepraat en opgelost. Je hebt immers voortdurend persoonlijk contact met elk van je collega's. Voor politieke spelletjes en aanslepende conflicten is dus geen plaats. Omdat werken voor een scale-up altijd een beetje een sprong in het duister is, moet je als medewerker wel gedreven en enthousiast zijn voor je er aan de slag gaat. Elke medewerker moet zich 110% inzetten. Dat betekent dat je terechtkomt in een team van enthousiaste, gedreven collega's.

 

Het resultaat is een aangename werksfeer, die motiverend werkt en ook de productiviteit ten goede komt. Want samen een project van nul realiseren, dat creëert sterke banden. Je team wordt als het ware je tweede familie. Samen kunnen jullie elke uitdaging aan. Iedereen die bij DX-Solutions werkt ziet toekomst in het bedrijf & wil hier ook keihard voor werken, we delen dan ook allemaal dezelfde visie van het bedrijf. Er is dan ook geen sprake van een ‘9 to 5 mentaliteit’. Om te werken bij een start-up en scale-up is het belangrijk dat iedereen dezelfde visie deelt & de drive heeft zich hiervoor ook in te zetten.

 

De ervaring zal opwegen t.o.v. het loon

Bij het solliciteren naar een eerste job zijn er veel developers die op zoek gaan naar een groot bedrijf omdat de lonen daar misschien wel hoger liggen. Bij een start-up & scale-up is je loon misschien wat lager maar ik vind het belangrijk als jonge gast om ervaring op te doen en voortdurend nieuwe uitdagingen te kunnen aangaan. Het is super om er vanaf het begin bij te zijn & de evolutie en groei van het bedrijf mee te maken. De evolutie vertaalt hem natuurlijk dan ook in het loon, het geeft voldoening te weten dat je die opslag mee hebt helpen verdienen. Xavier hecht veel belang aan het feit dat zijn werknemers kunnen groeien & vooral veel bijleren. Hij doet dan ook alle moeite om zijn werknemers vooruit te helpen in de ontwikkelfase van hun carrière.

 

Conclusie

Aan de slag gaan bij een scale-up levert heel wat voordelen op. Je hebt de vrijheid om creatief te zijn en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Je werkt samen met gedreven, enthousiaste collega's, die als het ware een tweede familie voor je zijn. En als je scale-up succes heeft, deel jij in de voldoening en het succes. Of het iets voor jou is, kan alleen jij beslissen. Laat je dus vooral niet tegenhouden door wat anderen ervan denken.

 

Werken in een scale-up is niet alleen ‘rozengeur en maneschijn’. In de beginfase waren er ook veel ‘down’s, wat natuurlijk niet meer dan normaal is in een groeiend bedrijf. Maar voor mij is het alvast een goeie keuze geweest om te starten bij DX-Solutions, een keuze waar ik op dit moment zeker geen spijt van heb.