Sluit Logo DX Solutions

Freedom is... technologische doorbraken op tijd implementeren in jouw bedrijf

18 juni 2024 - DX-Solutions
Freedom is... technologische doorbraken op tijd implementeren in jouw bedrijf
De IT-wereld evolueert sneller dan ooit. De afgelopen jaren zagen we talrijke technologische ontwikkelingen. Onze CEO, Xavier Dekeyster, deelt graag zijn visie op de technologische doorbraken, zowel nu als in de toekomst. Het is een jaarlijkse gewoonte geworden om een top 5 trends te voorspellen voor het komende jaar en een terugblik te doen op de vorige voorspellingen.

Wanneer Xavier terugblikt, komt hij tot onderstaande vijf conclusies:

 

  1. 5G Technologie: Zoals verwacht, heeft 5G een grote invloed gehad, vooral door snellere internetverbindingen mogelijk te maken. Dit heeft geleid tot verbeteringen in telemedicine, remote work en de uitbreiding van IoT-toepassingen. In 2023 was er maar liefst een groei van 80% met +-1,8 miljard 5G-verbindingen. Voorspellingen gaan tot +-8 miljard tegen 2028.
  2. AI en Machine Learning: Deze technologieën zijn inderdaad exponentieel gegroeid en hebben significante verbeteringen gebracht in sectoren als gezondheidszorg, financiën en productie, vooral in termen van efficiëntie en automatisering. Niet te vergeten de enorme boost met Generative AI, van GPT-3.5 naar GPT-4 en de vele andere (opensource) LLM’s en bijkomende ontwikkelingen.
  3. Quantumcomputers: Hoewel er vooruitgang is geboekt, is de praktische toepassing van quantumcomputers nog in ontwikkelingsfase. De potentie is enorm, maar de brede implementatie blijft vooralsnog toekomstmuziek. Google beweert dat hun nieuwe quantumcomputer met 70 qubits 241 miljoen keer sneller is dan zijn voorganger.
  4. RNA-gebaseerde medicijnen: De ontwikkeling van RNA-medicijnen heeft een impuls gekregen, vooral door het succes van COVID-19 vaccins. Dit heeft geleid tot hernieuwde interesse in RNA-technologie voor andere behandelingen. In oktober 2023 werd de Nobelprijs voor de geneeskunde hieraan toegekend.
  5. 3D Printing: 3D-printen heeft gestage groei laten zien, met name in nichemarkten en voor specifieke toepassingen zoals prototyping en gepersonaliseerde producten. Het heeft echter nog niet de verwachte massale impact op traditionele productiemethoden.

 

Vooruitblik op de toekomst:

 

  • AI en Machine Learning: AI blijft groeien met een focus op machine learning. Ongeveer 85% van AI-toepassingen gebruikt nog steeds machine learning-algoritmes. Belangrijk is de juiste pasvorm voor specifieke problemen en efficiëntie. We verwachten dat meerdere LLM's hun toepassingen vinden en mogelijk leiden tot AGI (Artificial General Intelligence), waarbij machines menselijke intellectuele taken kunnen uitvoeren. Google Gemini en ChatGPT-4o blijven baanbrekende vooruitgangen in AI.
  • Cybersecurity en IT-integratie: De toenemende integratie van IT en beveiligingsteams benadrukt de groeiende complexiteit en het belang van cybersecurity in een steeds meer verbonden wereld. Met de komst van quantum computing en AI zal deze complexiteit verder toenemen, waardoor elk IT-onderwerp in versneld tempo evolueert. Het combineren van IT- en beveiligingsstrategieën wordt cruciaal om bedreigingen voor te blijven en de gegevens van bedrijven te beschermen.
  • Blockchain Technologie: De toepassingen van blockchain blijven uitbreiden verder dan cryptocurrencies naar gebieden zoals supply chain management en gedecentraliseerde financiën.
  • Duurzame Technologie: Duurzaamheid in technologie wint aan steeds meer belang met een focus op het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van eco-vriendelijke oplossingen.
  • Edge Computing: Deze trend brengt dataverwerking dichter bij de locatie waar het nodig is, wat de reactietijden en bandbreedte bespaart en vooral belangrijk is voor Internet of Things (IoT) apparaten.

 

Onze visie en missie

 

Visie: De sterkste bedrijven streven naar keuzevrijheid op vlak van technologie, ongeacht de gemaakte keuzes uit het verleden. De instant beschikbaarheid van relevante data zal uw huidige en toekomstige businessmodel versnellen, en niet omgekeerd.

 

Missie: DX Solutions maakt bedrijven vrij van hun legacy op vlak van technologie, processen, data en mensen. Op die manier creëren we ruimte om IT (r)evoluties te omarmen en uw waardeketen (bedrijfsactiviteiten, mensen, logistiek, go-to-market) verder te optimaliseren.

 

Conclusie

 

Terwijl we de spannende technologische vooruitgang van de afgelopen jaren herkauwen, kijken we uit naar wat de toekomst ons zal brengen. In het komende jaar verwacht onze CEO dat specifieke budgetten voor data en AI, naast de traditionele IT en marketingbudgetten, de norm zullen worden. De term ‘keuzevrijheid’ zal in de technologie steeds meer ingeburgerd raken, waarbij bedrijven opnieuw de leiding en controle over hun IT willen nemen, zonder vast te zitten aan beperkende overeenkomsten of vendor lock-ins. Dit weerspiegelt de steeds belangrijkere rol van technologie in het nemen van zakelijke beslissingen. Laten we samen de mogelijkheden omarmen die deze innovaties bieden.


Wil jij met jouw bedrijf de totale vrijheid ervaren om verder te groeien?

Laat ons dan samen de technologische innovatie omarmen, en ontdek wat DX-Solutions voor jou en jouw bedrijf kan betekenen.
Contacteer ons