Sluit Logo DX Solutions

Freedom is... jouw concurrentievoordeel verhogen dankzij data storytelling

7 november 2023 - Simon Keirsschieter
Jouw bedrijfsstrategie versterken met data? Probeer data storytelling! Verzamel kwalitatieve data en automatiseer processen met BI-tools.

Hoe data storytelling het verschil maakt voor jouw bedrijfsstrategie

 

In een data-driven wereld is data uiterst belangrijk om de juiste keuzes voor jouw bedrijf te maken. Maar data genereren is één zaak: je moet ze ook gebruiken. Door betrouwbare gegevens te transformeren in overtuigende verhalen voor strategische besluitvorming, verhoog je jouw concurrentievoordeel.

 

 

Vandaag draait alles rond data. Alleen is het verzamelen ervan niet genoeg. Slim omspringen met data is van een heel andere grootorde. Je moet context creëren, concurrentieel voordeel behalen en behouden. Helaas maken veel bedrijven nog niet ten volle gebruik van het potentieel van die data.

De essentie van Business Intelligence (BI) omvat twee fundamentele luiken: over kwalitatieve data beschikken en een eersteklas dataverhaal kunnen vertellen.

 

Kennis is macht!

 

Het eerste luik draait volledig rond het verwerven van kwalitatieve data. Data Governance, oftewel “mensen verhinderen om stomme dingen te doen met data”, is het kernwoord in het BI-narratief. Het hebben van betrouwbare en consistente gegevens vormt de ruggengraat van succesvolle Business Intelligence. Daar lees je meer over in deze blogpost: "Kwalitatieve data: een werk van vele handen en slimme doelstellingen"

 

“Knowledge itself is power” ~(Sir Francis Bacon, 1597)

 

Kwalitatieve gegevens worden gekenmerkt door nauwkeurigheid, volledigheid, relevantie, consistentie, juistheid en semantiek. Een uitgebreide reeks aan factoren om rekeningen mee te houden. Indien je hierover beschikt, kan je op die kennis kapitaliseren. Volgens Gartner kan je zelfs een algemeen productiviteitsverlies tot 20% ontlopen.

 

We geven jou graag een voorbeeld: een van onze klanten benaderde ons om Data Governance te implementeren. Binnen dit kader onderzochten we specifiek datavalidatie, zoals het gezegde luidt: 'garbage in = garbage out'. Door dit probleem aan te pakken, slaagden we erin een nettobesparing te realiseren in opportuniteitskosten van ongeveer 2% van hun totale omzet. Daarnaast hebben we andere inconsistenties ontdekt en opgelost, waardoor onnodige kosten werden voorkomen.

 

Er was eens…

 

Eens je over die kwalitatieve data beschikt, moet je de gegevens natuurlijk omzetten naar een boeiend verhaal en effectieve besluitvorming. Simpelweg een tabel voorschotelen aan de Raad van Bestuur zet de deur open naar vrije interpretatie. Jouw toehoorders zullen doorheen jouw uitleg vooral die tabel proberen te begrijpen, waardoor jouw boodschap niet aankomt. Ons brein kan veel beter overweg met visualisaties. Met een grafiek, kaart of spreidingsdiagram kunnen we gemakkelijker gigantische hoeveelheden aan data absorberen en interpreteren. Vergelijk het met vroeger, waar autorijden vooral gebeurde op gevoel en via kaart. Met datavisualisatie creëer je een accurate GPS in de directiezaal en de boardroom.

 

Werk jij nog steeds met Excel-bestanden voor jouw project- of budgetopvolgingen? Reken dan gerust eens uit hoeveel tijd je verliest aan het herhaaldelijk opstellen van deze werkdocumenten. Met een BI-tool die dit hele proces automatiseert, heb je maar het project te selecteren en de resultaten komen tevoorschijn.

 

Handen uit de mouwen: wat is het plan?

 

In de wereld van Business Intelligence zijn er tal van tools beschikbaar om kwalitatieve gegevens te monitoren en te verfijnen, evenals om deze gegevens te visualiseren. De eerste cruciale stap is het identificeren van de tool (Power BI, Tableau, QlikView, Kibana en meer) die het beste bij jouw bedrijf past. Dit vereist een diepgaande verkenning van al jouw organisatorische behoeften en wensen, wat resulteert in een lijst met vragen die je beantwoord wil hebben.

 

Vervolgens is het belangrijk om te begrijpen waar en hoe jouw gegevens worden opgeslagen, en hoe je ze kan integreren met de gekozen tool. Dit proces omvat het 'schoonmaken' en voorbereiden van de gegevens, zodat ze in de laatste fase, namelijk de visualisatie, effectief kunnen worden gebruikt.

 

Tijd voor actie!

 

Klaar om de kracht van data te benutten en meeslepende verhalen te vertellen? Ons ervaren team staat klaar om jou te begeleiden in de wereld van Business Intelligence, met behulp van toonaangevende tools zoals Power BI, Tableau, QlikView, Kibana en meer. Laten we samen aan de slag gaan!

 

Contacteer ons voor een vrijblijvend consult.


Gerelateerde artikelen

Kwalitatieve data: een werk van vele handen en slimme doelstellingen

Stijn Despiegelaere
Data is het nieuwe olie, toch als die data ook kwalitatief is en verrijkt wordt. Dat is kort samengevat de conclusie die na onze vorige...